Prylfälla och ett känslomässigt bäst före datum.

Pojken blev retad för sina Fila skor. Han berättar att de där trendiga skorna kommer inte passa en om 20 år ändå och föräldrarna borde inte uppfostra barnen till att vara materialistisk. De kommer att identifiera sig med prylar och det leder till att utan pryl X så känner de sig inte viktiga. Kunskap och vad du har i huvudet är det viktigaste och inte vad man har på sig.

Jag kom att tänka på att dagens pryl har ett känslomässigt bäst före datum, man vill ha den senaste versionen eller prylen. Jag har en iPhone 4s som fungerar alldeles perfekt men vill gärna ha den senaste pga kameran, mer minne och snabbheten. Vill jag då betala flera tusen kronor för dessa bekvämligheter som kanske räcker max 5 år? Och fällan fortsätter år efter år och man fortsätter att punga ut pengar på samma typ av vara. Här har jag då chansen att investera de pengarna och får utdelning år efter år istället. Det heter alternativkostnaden, jag går miste om tillfälle att få pengar att växa.

Ett standardexempel är när en person har en stor mängd pengar och två alternativ: Spara dem till en fast månadsränta eller betala av sina lån. Väljer man att spara till en fast månadsränta blir månadskostnaden på lånet den alternativa kostnaden. Väljer man att å andra sidan betala av sina lån blir den förlorade ränteintäkten den alternativa kostnaden. – Wikipedia.

Förr var man nöjd med att ha en pryl, exempel TV. Men nu ska den vara extra platt, ännu snabbare bilduppdatering och ännu smartare smartfunktion och så håller det på. Visst har man flera val nu men det kostar dyrt bara för att man har ett känslomässigt bäst före datum. TVn funkar ju men man vill ha det där ”extra” hela tiden. Eller som pojken säger:

…getting the same sneakers, with different paint job on them

Balansen mellan sparande och konsumtion är svår. Extremt är lätt, men lagom är svårt. Väljer jag den svåra vägen nu blir livet lite lättare framöver. Läs gärna den här artikeln Life is Easier When You Take the Stairs.