Investeringsboken.

investeringsboken-anders ström

Det är alltid givande att läsa böcker om ekonomi. Det finns alltid något litet guldkorn som man kan hitta i boken. Investeringsboken är en guidebok till ekonomiskt oberoende skriven av Anders Ström. Författaren berättade att han under år 2000 köpte Ericsson, Telia och Assi Domän, precis som många andra som inte ha någon kunskap om aktiemarknad och när börsen var som högst värderad. Stockholmsbörsens föll och han sålde senare med förlust. Jag och herr Investerare känner igen oss i Anders berättelse.

Huvudfokus i boken är långsiktiga investeringar i aktier och fonder. Boken är uppdelad i fem delar, där första del handlar om din guide till ekonomiskt oberoende. Här får vi lära oss att ränta på ränta effekten är investerarens bästa vän. Det är som en snöboll som rullar nerför backen långsamt och blir större och större. Sparkapital ökar dramatisk på lång sikt. Här är det långsiktighet och regelbundet sparande som gäller. Låt pengarna växa och ha tålamod. Det tar lång tid att enbart spara ihop till en miljon, men det går snabbare att nå en miljon om man investera på aktiemarknaden. Andra delen i boken handlar om att spara i fonder. Här ger Jonas Lindmark från Morningstar tips hur man ska välja fonder. Över tid är fonder med låga kostnader de mest lönsamma. Vilken typ av fondsparare är du? Aktiv eller passiv? I den tredje delen får vi lära oss att investera långsiktig i aktier. Vad är långsiktigt? Enligt tidigare riksbankschefen Urban Bäckström är det 10-15 år eller mer, vilken Anders också håller med om. Andra säger 5 eller 10 år medan Warren Buffett siktar på ännu längre placeringshorisont 30-40 år. Fjärde delen i boken är den mest intressantaste, fullspäckad med tips från mästerinvesterare som Warren Buffett, Laszlo Szombatfalvy och elitförvaltare som Kristoffer Stensrud, Simon Blecher, Henrik Didner och Ann Grevelius. Den femte och sista delen av boken får vi träffa och bli inspirerade av privatinvesterarna som Aktiestinsen Lennart Israelsson som sparade ihop 600kr och köpte 5 stycken aktier i Sandvik. Med tiden blev det 150 miljoner kronor. Andra privatinvesterare är Ragna Norgren som driver bloggen Finansmamman, tennisspelaren Stefan Edberg, komikern Robert Gustafsson, och författare och underhållaren Jonas Gardell.

Misstagen som vi kan lära oss från boken är att köp inte när börsen är högst värderad. Ha tålamod att köpa kvalitetsbolag när de är billiga och behålla länge. Finns på bibliotek att låna.

Boken finns på: Adlibris, Bokus, (finns också som e-bok)