Investera i Lexington?

2015-01-24-lexington

Ska man köpa Lexington, eller inte? När kända personer börjar rekommendera aktier…då brukar det bli en förlustaffär. I torsdags uppmanade Isabella Blondinbella (indirekt) hennes läsare att investera i Lexington. Bolaget säljer New England-inspirerade hemtextilier och kläder. Jag gillar Isabella för att hon är en duktig och ambitiös tjej, men man kan skriva ett ogenomtänkt inlägg ibland.

Mästerinvesterarna och andra experter rekommendera oftast inte nynoterade företag som ska till börsen och man ska vara försiktiga. Man behöver sätta sig in mycket i deras redovisning. Jag tycker att Lexington är ett spännande bolag som man kan ha som en liten krydda i sin portfölj, men det är alldeles för mycket risk för den som är nybörjare. Isabella skrev att hon fick ett bud från Lexington med presenter som kom och berättade om börsnoteringen. Ett bud är alltså en försäljare som vill sälja på henne aktier. Jag får ett dåligt intryck av Lexington att de försöker sälja aktier genom Blondinbella och vidare till hennes läsare, som är ny inom aktiemarknaden dessutom. Då kommer jag att tänka på filmen the Wolf of the Wall Street, har ni sett den? Filmen är baserad på en verklig händelse om Jordan Belfort, en aktiemäklare som sålde värdelösa aktier till folk och blev rik på det. Nu påstår jag inte att Lexington är en dålig aktie, utan man ska alltid vara väldigt påläst innan man köper en aktie eller nyintroduktion.

Vidare förutspår Blondinbella att andra världsdelar kommer att haka på Lexingtons amerikanska New Hamptons-stil. Kom ihåg att även experter som har många års erfarenhet än Blondinbella har också ibland fel. Enligt nättidningen placera, ”det lär inte bli världens mest likvida aktie”, dvs aktier som har låg omsättning blir svår att sälja. En kommentar på blondinbellas blogginlägg av Kristin. ”De säljer dessutom bara ut knappt 5,4 % av bolaget (eller 500K aktier) vilket i sig är en varningsflagg. 500 000 aktier noterade skapar nämligen ingen effektiv marknad eller prissättning.”

When you see a good investment, look for a better investment
– Guy Spier

Jag håller med Guy Spier som är en värdeinvesterare och författare till boken The education of a value investor. Jag tycker att man kan vänta, det finns alltid bättre tillfällen att köpa. Men visst för den som har pengar att riskera är det ett spännande bolag att ha i portföljen, men bara en liten del. Blondinbellas inlägg hittar du här.

Vad har ni för synpunkter?

Update: Aktiespararen: Avstå Lexington, Placera: Teckna Lexington

Bild: lexingtoncompany.com