Budget är som ett träd som ger frukt.

ynab-budgetprogramVi har alltid använt Excel för att göra vår budget och det har fungerat si och så för det är hål i vår budget som vi måste täppa till, för vi har inte riktigt koll på alla små utgifterna. Har börjat använda budgetprogrammet YNAB och har kollat på video och deltagit på deras gratis webbklasser. Vilket bra stöd man får på hur man använder programmet och ändra tankesättet kring budgetering! Man får prova YNAB gratis i 34 dagar. Vi har även börjat skriva in utgifter för fika och oj vad pengar det kommer att gå åt om vi fikar varje dag. Nu ska vi budgetera in alla små utgifterna i YNAB så att vi har koll på vart pengarna tar vägen.

Jag tycker att deras första lektion av 9-dagarskursen (via mail) är riktigt bra. De förklara att budget är som ett träd med massiv stam, djupt rotad i marken, som kommer ge frukter. Den nya bilen är frukten, huset du vill ha är frukten, pensionen är också frukten. Om man inte tar hand om trädet så får du inte frukter. Jag tycker att det är en bra analogi.

YNAB är baserat på noll-budget metoden vilket innebär att man ska fördela ut varje krona av lönen man fått och inte den man kommer att få.Så länge man kan svara på den här frågan – Vad behöver dessa pengar göra innan jag får lön igen? Så kommer pengarna går till det du vill och behöver.

Programmet baseras på 4 regler:

  1. Ge varje krona ett jobb
  2. Spara till en regnig dag
  3. ”Roll with the punches” (vara flexibel)
  4.  Lev på förra månadens lön (ekonomisk krockkudde)

Programmet är till för nybörjare, de som vill sluta leva från lön till lön eller vill bli skuldfria. Det är bra att man kan välja svenska kronor och kan döpa om kategorierna till svenska samt arrangera de i önskad ordning. YNAB synkas till mobilen via Dropbox. Programmet kopplas dock inte mot banken.

Man kan få 10% (6 dollar) rabatt om du köper via rekommendation från någon som redan har köpt programmet. Kolla runt hos bloggarna. Annars kostar YNAB $60 (engångskostnad).

Update: Nu har jag köpt programmet. Klicka genom denna referrallänk så får du 6 dollar rabatt (och jag får 6 dollar). Win-win för alla.

Ett videoklipp förklarar hur man kommer igång med tre enkla steg.


Länk