Boktips – The behavior gap.

the-behavior-gapJag gillar The behavior gap, skriven av Carl Richards som är en amerikansk finansrådgivare och bloggare för New York Times. Boken är underhållande, lättläst och enkel att förstå. Främst påminner den mig om mina egna misstag som att göra beslut efter vad som händer på marknaden istället för ifrån min egen situation.

Carl Richards är känd för att göra illustrationer på servetter för att enkelt illustrera termen ”behavior gap” som beskriver distansen mellan vad vi borde göra och vad vi faktiskt gör. Det handlar om hur vi fattar våra investeringsbeslut baserat på känsla och hamnar i en beteendefälla som att köpa när aktier gått upp och sälja i panik när de faller på grund av rädsla och girighet. Därför ligger framgång med investeringar i aktiemarkanden inte i skickligheter utan snarare i beteende.

The more expensive stocks (or houses) are, the more risky they are-yet that’s when we tend to find them most attractive.

När priset på en aktie stiger så vill alla ha den, men man glömmer bort att den är övervärderad och risken är stor. Vi kan inte förutspå hur marknaden kommer att bete sig bara för att den har gått så bra på senaste tiden, menar författaren. De tio fällorna och beteenden som diskuteras i boken är: vi slår inte marknaden, perfekt investering, lyssna inte på marknadensrådgivning, livsplanering, informationsöverflöd, planer är värdelösa, känslor, beteendeansvar, samtal om pengar, enkelt men inte lätt.

Vidare handlar ekonomi inte om pengar utan livsplaneringen som att vara lycklig, och därför är det viktigt att göra beslut baserad på dessa behov och inte efter aktiepriset eller vad som ska hända på marknaden.

…when you chase after a particular investment you lose sight of the things that actually matter, like your goals and plans.

Jag rekommenderar boken varmt om man vill göra bättre investeringsbeslut och undvika att köpa dyrt och sälja billigt eller bara vill sluta göra dumma saker med pengarna såsom att jaga nästa Google aktie för snabba klipp.

Här hittar du boken:Adlibris, Bokus.